Proteïnedieet VS Suiker

Hoe kan het dat men met het Vitafi proteïne dieet zo snel en succesvol kan afvallen en waarom wordt dit dieet steeds populairder.

De oorzaak van overgewicht en obesitas vinden we allang niet meer in teveel vetten eten. Natuurlijk blijft de vet inname ook altijd een punt van aandacht maar door de aandacht hiervoor in de media heeft iedereen ondertussen wel door dat teveel vet een probleem is en kan leiden tot hart en vaatziekten. Door alle negatieve aandacht gebruiken ook de populaire fastfood ketens en snackbars vaak plantaardig vet dat al veel gezonder is dan de gevreesde transvetten.

Tegenwoordig zit het probleem vooral in de suiker. En dat voornamelijk in ‘stiekeme’ suikers waarvan ons niet duidelijk is dat we ze binnen krijgen en waar ze allemaal in verstopt zitten.

Suiker wordt door de steeds groter wordende groep tegenstanders ook wel het witte gif genoemd. Probleem is dat we gemiddeld in Nederland per persoon 39 kilo suiker eten. Even om te vergelijken, 2 eeuwen geleden was dit 4,6 kilo per persoon! Akelig gevolg hiervan zijn dat er op dit moment meer dan 200 miljoen mensen op deze aarde diabetes hebben.

Suiker komt voort uit de suikerbiet. Op zich prima, maar tijdens het verwerkingsproces worden stoffen als vitamines A, B, C en D verwijderd en gaan belangrijke mineralen als calcium, ijzer, selenium verloren. Wat er dus rest zijn enkel koolhydraten. Omdat vitamines en minerealen nodig zijn bij de spijsvertering worden die bij de inname van suiker dus onttrokken aan het lichaam. Flinke inname van suikers beroofd ons lichaam dus van de reserves aan vitamines en mineralen. Denk hierbij ook maar aan simpele dingen als de toename van het aantal gebitsproblemen bij de huidige generaties.

Een ander groot nadeel is dat suiker verslavend werkt en dit weer van invloed is op onze hersenen. Door de inname van suiker wordt de productie van insuline in gang gezet om dit te stabiliseren en op te nemen in ons bloed, zodat het kan dienen als brandstof en de bloedsuikerspiegel weer verlaagd wordt. Onze hersenen bewaken dit proces en worden overbelast door de inname van ongelooflijke hoeveelheden suiker in onze voeding.

Een van de gevolgen is dat het peil van serotonine in de hersenen stijgt. Dit is een stof die ontspant en slaperig maakt. Daarom ontstaat er een vermoeid gevoel waardoor we weer zijn en behoefte krijgen aan suiker en hunker je naar meer cola, koekjes, chips en noem maar op. 

Deze cirkel is daarna moeilijk te doorbreken!

Wanneer je bovenstaande goed gelezen hebt realiseer je je vast wel dat suiker weglaten of minderen je gezondheid wellicht ten goede zal komen.

Nu is dit makkelijker gezegd dan gedaan omdat er zo goed als geen suikervrije producten te koop meer zijn. Zoek maar eens in de supermarkt en hou er rekening mee dat glucose (fructose) ook suiker is, maar niet altijd genoemd is in het lijstje ingrediënten per 100 gram. Hier kan Vitafi dus een uitkomst bieden in combinatie met natuurlijk producten als groentes en fruit.