Proteïnedieet

Het proteïnedieet, ook wel eiwitdieet genoemd, is een dieet met een simpel principe: Beperken van koolhydraten (suikers) en deze in je voeding vervangen door eiwitten. Omdat je meer eiwitten tot je neemt, zul je op de juiste manier afvallen: Met behoud van spiermassa en verlies van vetten. Het behoud van spiermassa is essentieel voor je lichaam. Spieren zijn namelijk de verbrandingsmotor van vetten.  Omdat wij een gevarieerd aanbod hebben van producten die je met het proteïnedieet kunt eten, is het proteïnedieet erg makkelijk vol te houden. Als je het 4-fasen-principe goed toepast zul je snel en effectief afvallen en geen last hebben van het jojo-effect.

Suikers

Tegenwoordig zit er in bijna alles wat we eten veel (verborgen) suikers. Als ons lichaam registreert dat we teveel suikers tot ons nemen slaat het lichaam deze suikers in de vorm van vetten op. De opslag van suikers in de vorm van vetten heeft de mens al vanuit de steentijd in het lichaam zitten. Vroeger was dit het reservesysteem om de winter goed te kunnen overleven. Tegenwoordig hebben we dat dus eigenlijk helemaal niet nodig. Als we echter volledig suikervrij zouden afvallen, zou het afvallen te snel gaan en bovendien erg ongezond zijn. Dit omdat we dan niet de benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Met het proteïnedieet wordt het aantal suikers dat we binnenkrijgen tot een minimum beperkt en deze vervangen door eiwitrijke voeding, zodat we op een gezonde manier toch de voedingsstoffen binnen krijgen die we nodig hebben.

Proteïnedieet volgen

Wij raden u aan, voordat u aan het proteïnedieet begint, zich in de principes van het dieet te verdiepen. Het is zeker geen moeilijk dieet om te volgen. Wel moet u zich (zoals bij elk dieet) aan een aantal spelregels houden zodat het dieet ook bij u effectief is.
Bij Vitafi vindt u naast alle informatie over het proteïnedieet ook de producten die het proteïnedieet zo makkelijk en lekker maken. Ons assortiment staat vol met heerlijke repen, snacks, maaltijden en nog veel meer producten die perfect passen in het proteïnedieet.

Fase 1 : de startfase

Fase 1 is de belangrijkste en eerste stap naar uw streefgewicht. In deze fase  zult u versteld staan van het resultaat dat binnen een korte tijd, meestal 2 weken bereikt kan worden.

In fase 1 van het proteïne dieet bestaat elke maaltijd uit een eiwitrijke maaltijd aangevuld met toegestane groenten (zie groentelijst) en multi-vitaminen. Het drinken van voldoende water zal ervoor zorgen dat de afvalstoffen die vrijkomen bij de vetverbranding, snel uit het lichaam worden verwijderd. In deze fase moet de inname van koolhydraten en suikers tot een minimum beperkt worden aangezien dit de vetverbranding zal onderbreken. Tijdens deze fase van het proteïne dieet verliest u 80% van het overgewicht en gebruikt u 5 hoogwaardige proteïneproducten per dag. Als u het dieet exact volgt zult u in ketose komen.
In ketose zult u zich lekker voelen door het ontbreken van suiker en daarmee een constante bloedsuiker houden. Dit zorgt ervoor dat de bekende  4 uur dip niet meer zal voorkomen.
Het eiwit zorgt ervoor dat u geen hongergevoel heeft tussen de eetmoment in. Omdat eiwit een lichaamseigen bouwsteen is en langzaam afbreekbaar door onze spijsvertering heeft u langer dan normaal een voldaan gevoel.
Dus in fase 1 is alles erop gericht om zo snel en eenvoudig mogelijk al het overgewicht te verliezen.
U gebruikt dus 5 proteïne producten per dag (zie het voedings- programma hieronder voor de verdeling). Aanvullend op het programma neemt u optioneel Kalium 600 mg in. Kalium voorkomt mogelijke duizeligheid, vermoeidheid en spier- verkramping. Dit supplement neemt u in tijdens de hoofdmaaltijd (ontbijt en diner) met een vol glas water. Tijdens de lunch en het diner moet u minimaal 200 gram groente eten met een laag koolhydraatgehalte.
Heeft u tussendoor toch nog te veel honger? Probeer dan met thee of koffie uw honger te stillen of gebruik een extra proteïne product (maximaal één extra per dag) of eet groente.
Blijf in fase 1 totdat u 80% van het totale gewicht dat u wilt afvallen kwijt bent. Let op! U mag maximaal 6 maanden in fase 1 actief zijn!
– Minimaal 2 liter water (Koffie mag wel, maar bij voorkeur cafeïne vrij en groene thee)
– Denk aan voldoende groente (zie groentelijst)
– Rustig bewegen mag (wandelen of fietsen) maximaal 30 minuten per dag
– Gebruik voldoende voedingssupplementen zoals multivitaminen en eventueel kalium
– Neem voldoende tijd tussen de maaltijden, minimaal ruim twee uur.

– Na ongeveer 2 tot maximaal 3 dagen zal het hongergevoel vanzelf verdwijnen.

Zeker niet doen: Alcoholische dranken, melk, frisdranken, oplosdranken en zeker niet nog minder eten als in onderstaand schema!
Toegestane groenten in fase 1:
Onbeperkt gebruiken:
Andijvie, Spinazie, Broccoli, Champignons, Zure augurken, Groene sla ijsbergsla, Komkommer, Kropsla, Raapstelen, Rode sla, Rucola, Sterkers, Cantharellen, Tuinkers, Zuurkool.
Maximaal 200 gram per dag gebruiken:
Boerenkool, Groene kool, Rode kool, Savooien kool, Koolrabi, Prei, Radijs, Snijbiet, Taugé, Tomaten, Tuinbonen, Spitskool, Zilveruitjes, Gele paprika.
Maximaal 400 gram per dag gebruiken:
Asperges, Snijbonen, Rabarber, Bloemkool, Aubergine, Bleekselderij, Chinese kool, Groene paprika, Koolraap, Pompoen, Venkel, Postelein, Witlof.

Fase 2 : de afbouwfase

Tijdens fase 2 van het proteïne dieet wordt de avond eiwitmaaltijd vervangen door een gewone maaltijd met vis of vlees en groenten. Tijdens deze fase is het de bedoeling ongeveer 30% van het overgewicht af te vallen.

In fase 2 van het proteïne dieet bestaat elke maaltijd uit een eiwitrijke maaltijd aangevuld met toegestane groenten( zie onze groentelijst) en multi-vitaminen. Door de porties met toegestane groenten iets groter te maken en kleine hoeveelheden koolhydraten toe te voegen kan men zien hoe het lichaam reageert.  De koolhydraten kunnen dan in de vorm van 2 aardappels of een handvol rijst gebruikt worden. Het drinken van voldoende water blijft een belangrijk onderdeel van het proteinedieet, ook in fase 2.  Als u het dieet exact volgt zult u nog profiteren van de ketose die u in fase 1 bereikt heeft. Deze is door het stapsgewijs toevoegen van kleine hoeveelheden koolhydraten niet meteen helemaal weg.
Doordat u in deze fase langzaam overgaat op ‘normaal’ eten zal er wel weer meer van uw eigen discipline geeist worden. Want de grenzen zijn iets minder duidelijk dan in Fase 1 en de verleiding om een extra aardappel of de portie rijst groter te maken ligt weer op de loer.
Fase 2 Belangrijke tips
– Minimaal 2 liter water (Koffie mag wel, maar bij voorkeur cafeïne vrij en groene thee)
– Denk aan voldoende groente (zie groentelijst)
– Rustig bewegen (wandelen of fietsen) maximaal 30 minuten per dag
– Gebruik voldoende voedingssupplementen zoals multivitaminen en eventueel kalium
– Neem voldoende tijd tussen de maaltijden, minimaal ruim twee uur.

– Eén eiwitmaaltijd meer dan schema is naar behoefte toegestaan. Minder dan schema zeker niet!

Zeker niet doen: Alcoholische dranken, melk, frisdranken, oplosdranken en zeker niet nog minder eten als in onderstaand schema!
Toegestane groente in fase 2:
onbeperkt gebruiken:
Andijvie, Spinazie, Broccoli, Champignons, Zure augurken, Groene sla ijsbergsla, Komkommer, Kropsla, Raapstelen, Rode sla, Rucola, Sterkers, Cantharellen, Tuinkers, Zuurkool, Asperges, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Groene paprika, Pompoen, Rabarber
maximaal 200 gram per dag gebruiken:
Augurken, Bieten, Doperwten, Veldsla, Kappertjes, Wortelen, Tuinbonen, Knolselderij, Peultjes, Rode paprika, Spruitjes, Uien, Bamboespruiten
maximaal 400 gram per dag gebruiken:
Boerenkool, Groene kool, Rode kool, Savooien kool, Koolrabi, Prei, Radijs, Snijbiet, Spitskool, Taugé, Tomaten, Tuinbonen, Zilveruitjes, Gele paprika.

Fase 3: de balansfase

Tijdens fase 3 van het proteïne dieet wordt het ontbijt vervangen door een broodmaaltijd. Er worden dus weer wat koolhydraten en suikers genuttigd. In deze fase verlies je 15% van het overgewicht.
Minimaal 2 liter water (Koffie mag wel, maar bij voorkeur cafeïne vrij en groene thee)
– Denk aan voldoende groente (zie groentelijst)
– Rustig bewegen (wandelen of fietsen) maximaal 60 minuten per dag
– Gebruik voldoende voedingssupplementen zoals multivitaminen
– Neem voldoende tijd tussen de maaltijden, minimaal ruim twee uur.
– Blijf het aantal maaltijden met eiwitten nauwkeurig tellen!
Met mate: Alcoholische dranken, melk, frisdranken, oplosdranken. Minimaal 2 liter water per dag!
Alle soorten groenten zijn toegestaan in deze fase.

Fase 4: gezonde levensstijl fase

Tijdens de laatste fase van het proteïne dieet ga je over op normale voeding. Bijvoorbeeld een broodmaaltijd tijdens het ontbijt en de lunch en een normale avondmaaltijd. Als tussendoortjes worden nog steeds eiwitrijke supplementen gebruikt.
Tijdens deze laatste fase van het eiwitdieet is het gewichtsverlies klein en verlies je de laatste 5% van het overgewicht. Deze fase is echter zeer belangrijk om het lichaam op een normaal voedingspatroon en energieverbranding te brengen. De inname van koolhydraten, vetten en eiwitten moeten in balans zijn met de energie die het lichaam verbruikt.